utorok 20. marca 2012

Staráte sa o svoje oči? Vekom podmienená makulárna degenerácia ohrozuje náš zrak!

Zhoršenie zraku, rozmazaná škvrna v mieste kam sa práve pozeráte (Obr.2), zvlnené videnie, zaoblené priamky a písmena vám pripadajú poprehýbané – to všetko sú príznaky Vekom podmienenej degenerácie makuly (VPDM). Degenerácia makuly www.degeneracia-makuly.sk ohrozuje viac ako štvrť milióna  obyvateľov Slovenska. Ide o podobný počet osôb, ako je napríklad chorých diabetikov. Každému dvadsiatemu človeku na Slovensku hrozí praktická strata zraku, ktorej príčinou je degenerácia makuly. Iba málokto si však toto nebezpečie uvedomuje.

 
Podľa štatistických zistení na Slovensku trpí príznakmi degenerácie makuly viac než 250 000 pacientov z toho 30 000 z nich má VPDM už v pokročilom štádiu. Vekom podmienená degenerácia makuly je jednou z hlavných príčin praktickej straty zraku u ľudí nad 50 rokov.
Podľa nedávno realizovaného prieskumu je pre obyvateľov Slovenska ochrana zraku najdôležitejšou otázkou týkajúcou sa zdravia, pričom  72% z nich ešte nikdy nepočulo o VPDM, ktorá je hlavnou príčinou straty zraku, ani možnej prevencii  tejto nevyliečiteľnej choroby. 
Alarmujúca väčšina, 72,6% obyvateľov Slovenska, si neuvedomuje riziko Vekom podmienenej makulárnej degenerácie, ktorá patrí vo vyspelých krajinách medzi najčastejšie príčiny spôsobujúce čiastočnú alebo úplnú stratu zraku u ľudí vo veku nad 65 rokov. Táto nevedomosť je v rozpore s dôležitosťou, ktorú Slováci pripisujú zdraviu zraku, keďže viac než 53,3% sa z nich vyjadrilo tak, že by radšej trpelo cukrovkou alebo ohluchlo, než by malo  čiastočne alebo úplne prísť  o zrak.

Čo je degenerácia makuly
Je to  progresívne ochorenie, ktoré postihuje strednú časť sietnice tzv. Žltú škvrnu a spôsobuje postupnú stratu centrálneho videnia. V pokročilých štádiách ochorenia sa degenerácia makuly môže prejaviť v dvoch formách: suchej (atrofickej) a vlhkej (exsudatívnej). Suchá forma je podstatne rozšírenejšia, postihuje asi 90% všetkých pacientov. Nakoľko žltá škvrna zaisťuje vďaka veľkému množstvu fotoreceptorov ostré videnie, vplyvom úbytku týchto zmyslových buniek v jednotlivých bodových oblastiach makuly, ktorý sprevádza práve suchú variantu ochorenia, dochádza k rozostreniu zraku. Ochorenie v tomto prípade postupuje pomalšie, aj keď nie je vylúčený prechod na vlhkú formu. Vlhkou formou trpí zhruba 10% všetkých chorých a ide oveľa závažnejšiu formu. V oblasti makuly narastajú nové chorobné cievy, sietnica môže byť postihnutá opuchmi a hromadením tekutín. Tieto sprievodné javy degenerácie makuly môžu ovplyvňovať ostrosť videnia na rozdiel od suchej formy veľmi kolísavo.

Pacient môže pocítiť náhle zhoršenie ostrosti videnia, no neskôr sa môže situácia zase postupne zlepšovať. Sietnica oka nám umožňuje vnímať detaily a robiť úkony vyžadujúce ostré centrálne videnie. Degenerácia makuly - degeneratívne a nevyliečiteľné očné ochorenie znamená pre pacienta vážne obmedzenie v bežnom živote. Človek veľmi  ťažko číta, nemôže riadiť automobil, sledovať televíziu alebo rozoznávať ľudské tváre. Pomerne málo známym faktom je, že degenerácia makuly je najčastejšou príčinou oslepnutia u ľudí starších ako 65 rokov. Už po päťdesiatke je potrebné začať sa o svoje oči starať. U tejto nepríjemnej očnej choroby platí, Že čím skôr je diagnostikovaná, tým väčšia je nádej na stabilizáciu ďalšieho nezhoršovania zraku postihnutého. Každý človek po päťdesiatke by mal preto navštíviť svojho  špecialistu, ktorý jeho zrak najskôr dôkladne vyšetrí. Pokiaľ zistí nejaké odchýlky, iste doporučí taký postup, ktorý je pre stav jeho pacienta najvhodnejší. 



Čo spôsobuje degeneráciu makuly
Faktorov, ktoré prispievajú k vzniku degenerácie makuly, je celá rada, od veku a genetickej dispozície cez nesprávnymi stravovacími návykmi, dlhodobému vystavovaniu priamemu slnečnému žiareniu až po fajčenie (vrátane pasívneho) ovplyvňuje vyššiu tvorbu volných radikálov, ktoré poškodzujú bunky žltej škvrny (macula lutea) na sietnici oka.

Cigaretový dym naviac znižuje prekrvenie sietnice, čím ďalej prispieva k rozvoju ochorenia. Každý obyvateľ Slovenska obzvlášť starší ako 45 rokov, by preto mal byť pravidelne vyšetrený očným lekárom. V mnohých prípadoch ide o jedinú účinnú prevenciu očných ochorení. Ten kto nenavštevuje očného lekára pravidelne, riskuje nenávratné poškodenie zraku alebo dokonca oslepnutie.

Ďalším faktorom vzniku makulárnej degenerácie je aj vystavovanie sa slnečnému žiareniu, preto by sme mali k nemu pristupovať obozretne. Okrem toho, že slnečné svetlo zlepšuje našu náladu a má antidepresívne účinky, je dôležité pre tvorbu vitamínu D, ktorý má pozitívny vplyv na naše kosti, zuby a nervový systém. Slnko tiež výrazne zlepšuje niektoré kožné problémy. Slnečné lúče majú nielen pozitívne účinky ale aj negatívne v súvislosti s nerozumným opaľovaním. Ohrozená však nie je iba naša pokožka, ale aj oči. Nebezpečné sú hlavne voľné radikály, ktoré vznikajú pôsobením ultrafialového žiarenia. Pokiaľ náš zrak dlhodobo vystavujeme priamemu slnečnému žiareniu, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že v budúcnosti naše oči budú trpieť na vekom podmienenú degeneráciou makuly. Okrem pravidelných očných prehliadok sú vhodnou prevenciou a prostriedkom proti zhoršovaniu ochorenia doplnky stravy a zdravý životný štýl. Pre zdravie ľudského oka sú veľmi významné takzvané antioxidanty (vitamín C, vitamín E, beta karotén, selén, zinok, karoténoidy luteín a zeaxantín). Veľký význam pre výživu očí má zvýšený prísun karoténoidov luteínu, čo je žlto sfarbený pigment, ktorý oči chráni podobne ako slnečné okuliare. Zachycuje škodlivé ultrafialové žiarenie, a tým zabraňuje poškodeniu fotoreceptorov. Ľudské telo si tieto látky bohužiaľ nedokáže vytvoriť samo, preto je ich nutné prijímať stravy – sú obsiahnuté predovšetkým v listovej zelenine. S vyšším vekom sa znižuje schopnosť organizmu absorbovať tieto látky z potravy. V tomto prípade je účinné pravidelné užívanie doplnkov  stravy, ktoré potrebné antioxidanty obsahujú.
Ako aj v iných oblastiach starostlivosti o zdravie je dôležité zaistiť si predovšetkým dostatočný prísun informácií. Aj na základe týchto informácií je možné rozoznať prvé príznaky a včas reagovať na nepríjemné ochorenia. Základom včasnej prevencie je predovšetkým pravidelná návšteva očného lekára.


1 komentár:

  1. proti degeneracii makuly je velmi dobra rada preventivne uzivat vitaminy ocutein, ten typ brillant je presne urceny na prevenciu pripadne liecbu tohto problemu

    OdpovedaťOdstrániť