utorok 20. marca 2012

Ako sa starať o svoje oči?

Mali by sme si uvedomiť, že oči potrebujú minimálne rovnakú starostlivosť ako iné orgány. Preto je dôležité  zamyslieť sa nad sebou, nad svojím životným štýlom a jedálničkom. Rovnako ako sa podpisuje príliš veľa tukov na našich cievach a tepnách, tak zlá strava, nedostatok pohybu a fajčenie môžu negatívne ovplyvniť  aj zdravie očí.

Pre imunitu organizmu, a teda aj zraku, predstavujú riziko voľné radikály.  Sú to reaktívne zlúčeniny kyslíka, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt bunkového metabolizmu. Telo ich  svojimi obrannými mechanizmami dokáže za normálnych okolností odbúravať. Problém však nastáva, keď sa týchto molekúl vytvára nadmerné množstvo. Či už vinou dlhodobého pôsobenia smogu, UV žiareniu alebo tabakového dymu. Voľné radikály potom môžu narušiť ochrannú vrstvu v makule, čo je najcitlivejšia časť sietnice, a nenávratne tu poškodiť bunky sietnice. Potom je len otázka času, kedy sa prejavia príznaky vekom podmienenej degenerácie makuly, závažného očného ochorenia, ktoré môže v pokročilej forme viesť až k praktickej slepote.

Ako môžeme naše oči vyzbrojiť proti voľným radikálom?

Predovšetkým jesť také potraviny, ktoré obsahujú dostatok látok s antioxidačnými účinkami. Za tie kľúčové sa považujú vitamíny A, C, E a minerály zinok, selén a karotenoidy luteín a zeaxantín. Vitamín A obsahujú mliečne výrobky, vitamín E je v orechoch, v obilných klíčkoch. Na vitamín C je bohatá surová zelenina a ovocie. Zinok konzumujeme v strukovinách, selén napríklad  v cesnaku.  Karotenoidy luteín a zeaxantín sa nachádzajú v makule a pôsobia ako prirodzený filter škodlivých zložiek UV žiarenia. S vekom sa však ich koncentrácia v oku znižuje, preto je potrebné  dopĺňať ich zo stravy. Významným zdrojom karotenoidov je listová zelena.

Čo keď nie je možné zaistiť telu ideálny jedálniček?

Potom je vhodná voľba v podobe  kvalitných výživových doplnkov, ktoré obsahujú všetky spomínané látky v optimálnom množstve. Zvýšené dávky antioxidantov sú prospešné aj v prípade, ak máme viac ako 50 rokov, vtedy sa  totiž zvyšuje riziko vzniku závažných očných ochorení. Samozrejme okrem optimálnej výživy treba aspoň raz za rok zájsť k očnému lekárovi na vyšetrenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára