utorok 20. marca 2012

Čo vlastne znamená zdravý životný štýl

Zdravý spôsob života znamená racionálnu výživu, vyváženosť psychickej a fyzickej záťaže, cieľavedomú pohybovú aktivitu,harmonické medziľudské vzťahy, zvládanie stresu, schopnosť relaxovať a uvedomovať si zodpovednosť za svoje zdravie. Základným predpokladom sú informácie.
A to je hlavným cieľom tohoto blogu. Uverejňujeme rady, tipy, tlačové správy tak, aby sme vytvorili pestrú a zaujímavú mozaiku zdravia.

Čo vlastne znamená zdravý životný štýl? Môžeme si pod týmto pojmom predstaviť spôsob, ktorý  nám umožní zlepšiť kvalitu nášho života v rôznych smeroch. Nie je to len snaha vyhnúť sa rôznym najmä civilizačným ochoreniam, ale jednoducho povedané, je to snaha cítiť sa lepšie ako zvyčajne. Zdravý životný štýl znamená povedať životu áno.

Tri základné spôsoby, ako žiť zdravo

1.     Cvičenie

Fyzická aktivita je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Vo všeobecnosti ju možno vyjadriť jednoduchou rovnicou pohyb = život. Fyzická aktivita zlepšuje cirkuláciu pre naše srdce a pľúca, zvyšuje pohyblivosť svalov a kĺbov, uvoľňuje endorfíny tzv. hormóny šťastia a dobrej nálady.

2.     Zdravé potraviny

Istotne ste už počuli príslovie - ,,ste to, čo jete“. Je to pravda, to čo v podobe potravy dodáme nášmu telu, priamo ovplyvňuje ako sa cítime fyzicky, psychicky, dokonca aj veľa prezradí aj naša pokožka. Jesť zdravo neznamená automaticky, že naša strava by mala byť  bez chuti, pripravovaná  bez akejkoľvek fantázie. Dôležité je zamerať sa na  nekonzervované potraviny s nízkym obsahom tuku, soli a uprednostniť čerstvé potraviny s vysokým podielom vlákniny, vitamínov a omega 3-mastných kyselín.

3.     Zníženie stresu
Stres je odpoveďou organizmu na záťaž .Príčiny napätia a stresu zvyčajne ovplyvniť nemožno, ale správnymi reakciami je možné dostať stres pod kontrolu. Je známe, že stres je významný faktor, ktorý prispieva k vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny, ako aj zhoršovaniu symptómov autoimunitných porúch, napríklad sklerózy multiplex alebo psoriázy. Stres postihuje ľudí všetkých vekových kategórií Niektoré typy chronického stresu môžu zvýšiť  riziko srdcových ochorení.Príliš veľa stresu  môže znemožniť schopnosť osvojiť si zdravý životný štýl. Preto je dôležité vedieť stres správne zvládať, to znamená starať sa o svoje myšlienky, emócie, množstvo a závažnosť úloh, ktoré sú na nás kladené.Myšlienky majú veľkú moc, sú zodpovedné za náš život. Nezabúdajte myslieť pozitívne! Vedieť správne pozitívne myslieť je umenie, ktoré sa treba naučiť.
Dopustiť, aby zvíťazili pohodlnosť, pasivita,prejedanie sa,negatívne emócie znamená ohrozenie civilizačnými ochoreniami ako napríklad obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak, arterioskleróza, srdcový infarkt, ktoré sú častou príčinou úmrtí. Takže majme na pamäti, že vždy sa môžeme slobodne rozhodnúť a sami si vybrať. Tak nech sú to vždy len tie správne rozhodnutia!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára